HADER VESTERLÆNDINGE ISLAM?

"Hader vesterlændinge islam?" - spørger den egyptiske forfatter Alaa Al-Aswany i en særdeles læseværdig kronik i Information d. 11. juli.

Som optakt til et nogenlunde reflekteret svar burde vi europæere genopfriske mindet om de ældgamle bånd, der knytter os til Mellemøsten.

"Abraham sad i Mamrelund" (Grundtvig), men før han gjorde det, boede han i Ur og var derfor i slægt med de irakere, der har søgt ly i Brorsons kirke.

Selveste Europa var i øvrigt fra Mellemøsten. Et oldgræsk sagn fortæller nemlig, at hun var en libanesisk prinsesse, som Zeus i tyreskikkelse bortførte til Kreta.

Såvel i Abrahams som i Europas tilfælde drejer det sig om urgamle myter, der omskriver epokegørende kultur-udvekslinger. Disse gik til at begynde med fra Mellemøsten til Europa. Men senere forløb påvirkningen den anden vej. Således fik grækerne deres alfabet fra fønikierne, så sandt som alfa og beta gengiver de semitiske ord for tyr (alp) og hus (bet).

Men omvendt: uden Aleksander den Stores erobringer - og romernes sidenhen - ville jøden Paulus aldrig have skrevet sine skelsættende breve til romerne, korinterne, etc - på græsk!

Det er inden for rammerne af denne årtusindlange kulturhistoriske makro-kontekst, vi europæere burde begynde at se på den muslimske indvandring.

Muslimerne beriger Europa - og beriges af det.

Midt i denne agurketid bør det desuden erindres, at jøderne - en anden gren af Abrahams afkom - også i allerhøjeste grad   har beriget Europa.

Skønt Martin Luther og folkene bag Zions Vises Protokoller (samt mange efter dem) mente, de udgjorde en trussel.

14.juli 2009

Uddybende links: Der er ingen kaviar i religionen; Vesten, islam og historieløshedens suppedas; Ud at se med Kai Sørlanders kondicykel