MARSILIUS AF PADUA - Middelalderens revolutionære filosof.

Sådan hedder professor emeritus Claus Brylds bog, udgivet af Aarhus Universitetsforlag i foråret 2021.
En pragtfuld bog, der anbefales hermed på det varmeste.
Bogen, der er syet, indbundet, flot illustreret og - allervigtigst - forbilledligt klart skrevet, er blevet rosende anmeldt af Sophus Helle (Weekendavisen, 14/3/21) og Georg Metz (Information 28/5/21).
 
Jeg har blot en lille kritisk bemærkning.

Marsilius (ca 1275- 1342) var ikke alene en revolutionær filosof, der længe før Martin Luther forsvarede den sekulære stat, baseret på folkets vilje.
 Han udsprang selv af den langt større videns-revolution, der prægede 1200-tallets Europa, som følge af, at den muslimske verden og senere det kristne Europa havde genopdaget Aristoteles.
Det er en kendt sag, at en fremtrædende rolle i denne genopdagelses-proces blev spillet af den mauriske(spanske) filosof Averroës/Ibn Rushd (1126-98).

Claus Bryld anfører, at Marsilius ifølge nogle forskere kan være påvirket af Averroës - en tese, som imidlertid - får vi at vide - bliver afvist af andre forskere. 
Uanset hvad man måtte mene om dette spørgsmål, er det et faktum, at Averroës på Marsilius´ tid blev regnet for den  anti-katolske kætter/autoritet par excellence.
Et forhold, der bliver dokumenteret af de mange "Thomas Aquinas´ triumfer", der blev malet i løbet af 1300- og 1400-tallet, (to af dem bliver reproduceret i Claus Brylds bog på s.111-12). Disse taler deres tydelige sprog: Thomas Aquinas er in - Averroës  yt. Eller rettere: Thomas er oppe på sin trone - Averroës er nede på gulvet.
Det er katolsk propaganda af værste skuffe - og på mange århundreders afstand et vidnesbyrd om Averroës´ betydning.

Den nysgerrige læser kan læse nærmere om dette emne i mine essays UD AT SE MED KAI SØRLANDERS KONDICYKEL  og AVERROËS - DEN STORE KOMMENTATOR.

4/6-21

Sophus Helle
, Manden bag den fredsbevarende stat, WA 14/3/21
Georg Metz, Claus Bryld har skrevet en smuk bog om den banebrydende statsteoretiker Marsilius af Padua, Information 28/5-21