ISRAEL (OG EUROPA) PÅ BRIKSEN

Når flere og flere europæere på det seneste har mandet sig op til at tage Israel/Palæstina-konflikten nærmere i øjesyn, skyldes det, at en lang række jøder har underkastet Israel en sønderlemmende kritik. Derved har de ydet et prisværdigt bidrag til sandfærdighedens fremme.

Til koret af jødiske dissident-stemmer hører den britiske forfatter Jacqueline Rose, som Information for nylig har bragt en artikel om. Den kan læses her:

www.information.dk/293791

I sin nye bog Proust Among the Nations: From Dreyfus to the Middle East anbriger Rose den jødiske stat på psykoanalytikerens briks og forsøger at forstå, "hvorfor et traumatiseret folk kan få den opfattelse, at det ved at låse sig fast til en traumatiseret identitet får krav på at blive behandlet med større respekt"...

Den udgave af zionismen, Rose fokuserer på - præciserer hun i interviewet- " er den, som ikke vil erkende, hvad jøder gjorde imod palæstinenserne i 1948 eller Israels rolle, da det beredte vejen for massakrerne i Sabra og Chatila i 1982".

Jeg synes det er en god idé at analysere Israel, især, hvis det foregår på en dobbeltbriks, hvor der også er plads til Europa.

Og især, hvis analyseforløbet går længere tilbage end til Holocaust.

Holocaust har nemlig en lang forhistorie, hvor man blandt andet støder på Joseph Conrads roman "Mørkets hjerte",  inspireret af belgiernes fremfærd i Congo.

Conrads bog udkom i 1902. På det tidspunkt var Adolf Hitler 13 år gammel.

Mere herom i:

Sven Lindqvist, Udryd de sataner.

 22.2.2012

PS.

Et godt indblik i de rædsler, som visse europæere begik før Holocaust, får man i Adam Hochschilds bog "Kong Leopolds arv", 2001.

Et godt indblik i noget ganske forfærdeligt.

30.januar 2014

Om Adam Hochschild:

http://www.information.dk/485070