LIGE NU (fortsat)
Lige nu fortsætter Rebild kommune med sine besynderlige dispositioner.
I et læsebrev, bragt 10/04 i Midthimmerlands Folkeblad, skriver Bjarne Laustsen MF(S) under overskriften ´Prioritering eller planlægning?´:
"STØVRING:Det er nok de færreste,der misunder vores folkevalgte i Rebild kommune, at skulle prioritere de økonomiske midler, der er til rådighed pt.
Rebild kommune har dog det lyspunkt som en af de få i Danmark at have positiv befolkningsudvikling, især i Støvring og lidt i Skørping.
Så mens der bygges nyt i Støvring så lukkes der noget andet: der har ellers altid været et motto at "Støvrings styrke ikke skulle være en svaghed i den øvrige del af kommunen".
I mange år har der været talt om at lukke Buderupholmvej for gennemkørsel og lave en ny vej over til motorvejen, men det er blevet ved snakken, fordi Byrådet er kommet bagud. Nye parcelhuskvarterer er skudt op uden at man har lavet de nødvendige veje, gang- og cykelstier.
Det har resulteret i, at man har fået trafikfarlig vej, og så skal børnene køres i skole, selv om de havde bedre af at cykle. Nu har man så lavet en lappeløsning med et lyskryds, der skulle fra starten have været lavet en gang- og cykeltunnel under Nibevej.
Nu kan man se konsekvensen på Porthusvej, fordi Buderupholmvej er midlertidig lukket.- Var det ikke en ide, at man blot udvidede denne vej fra den gamle frugtplantage, til Hobrovej som en første etape med en rundkørsel der?
Men i stedet vil nogen i byrådet;jeg ved ikke hvem, have opstillet en grim og total overflødig bro ved Støvring station til mindst 25 mio. kr.
Jeg har ikke mødt et eneste menneske, der har kunnet give mig en forklaring på hvorfor.
Måske borgmesteren kan løfte sløret for denne tåbelige disposition,når nu kommunen fattes penge og flere borgernære ting skal lukkes?
Forholder det sig sådan, at man har solgt en grund og lovet at lave en bro, som ingen har ønsket udover køberen med den konsekvens at kommune-kassen skal lænses for 25 mio. kr., der kan gøre mere gavn andre steder?"
Så langt Bjarne Laustsen.
17/04 bragte Midthimmerlands Folkeblad følgende replik af Rebild-borgmesteren Jesper Greth (V):
"Du skriver i dit læserbrev, at du ikke har mødt et eneste menneske, der kan give en forklaring på, hvorfor der skal opføres en bro ved stationen i Støvring. Fakta er, at et enigt byråd på byrådsmødet d.27. maj 2020 punkt 53 besluttede udbudsbetingelserne for Sundhedshus, torv og salg af hele centergrunden (også kaldt Støvring Ådale), hvor Sundhedshuset skal placeres.
I disse udbudsbetingelser indgik der en betingelse om, at Rebild Kommune skal etablere en vejoverføring og brolanding fra torvet og over Støvring Ådalvejen til Jernbanegade, og dette af hensyn til bløde trafikanter samt skabe sammenhæng mellem Jernbanegade og Støvring Ådale.
Rebild Kommune er således kontraktuelt forpligtet til at etablere forbindelsen.
Med det sagt,så kan jeg oplyse, at Støvring som den eneste by i Nordjylland er udpeget og valgt til at indgå i det projekt, der kaldes "Frie Bymidter".
Dette projekt betyder bl.a., at der fra staten er medfinansiering til udviklingstiltag, og her har vi fået bevilliget 10 millioner kroner. I dette projekt indgår der også overvejelser om forbindelsen mellem Jernbanegade og Støvring Ådale. Byrådet har stor opmærksomhed på, at der skal arbejdes med muligheden for ekstern finansiering af forbindelsen mellem Jernbanegade og Støvring Ådale.
Byrådet har besluttet at nedsætte et Midtbyråd i forbindelse med projektet Frie Bymidter, sammensat af repræsentanter fra byrådet, handelsstands-foreningen i Støvring, foreningslivet, skole, kirke, lokalråd, forsyning, Borgeres Hus, Frivilligcenter Rebild, ejendomsejere, boligselskaber og forvaltningen, således vi får en god inddragelse i, hvordan Støvring bymidte i det hele taget skal udvikle sig i de kommende år.
Hvordan bruger Rebild Kommune pengene?
Jeg ved, at Rebild Kommunes tidligere borgmester, for år tilbage, har fået belyst hvordan vi i Rebild Kommune bruger pengene fordelt på vores byer.
Og jeg har også som nuværende borgmester fået belyst hvad nettoforbruget pr. indbygger på anlæg fra 2018 til 2021 har været. Opgørelsen viste, at Støvring er på fjerdepladsen.
I den forbindelse er det værd at bemærke, at en meget markant del af forbruget i Støvring har været på bygning og udbygning af dagtilbud og skoler.
Så påstanden om, at ´det kun er i Støvring, kommunen bruger penge´ er forkert. Set i lyset af, at Støvring er hovedbyen i Rebild Kommune hvor ca. en tredjedel af kommunens borgere er bosat, så er det naturligt, at der dels bruges kommunale penge på kommunale tilbud og at der er mange private investorer, der ønsker at investere i Støvring.
En investeringslyst jeg som borgmester glæder mig over.
Med det sagt, så har vi selvfølgelig interesse i at der sker en positiv udvikling i hele kommunen, men vi må også erkende, at det er svært at tiltrække borgere til alle byer og områder.
Men udvikling kan bestemt også være på andre parametre end antal indbyggere. Vi har igangsat det, vi kalder lokale udviklingsplaner, netop for at have fokus på udvikling i hele kommunen. Og tilblivelsen af disse lokale udviklingsplaner sker selvfølgelig med stor inddragelse af lokalråd, foreningsliv og borgere.
Vi har udfordret udligningssystemet, og de økonomiske rammer for kommunerne er meget begrænsende!
Jeg har et ydmygt ønske om, at du Bjarne Laustsen som folketingsmedlem ville bruge dit mandat og din tid i folketinget på at udfordre de økonomiske rammer for landets kommuner - også for Rebild Kommune.
Kommunerne oplever, at de økonomiske rammer for at tilbyde borgernær velfærd for nuværende er så begrænsende, at vi hele tiden må finde besparelser for at bringe balance i økonomien.
Og dette mens vi ser, at I på Christiansborg bruger kræfterne på at holde låget nede på statens pengekasse.
Vi lytter os til, at Danmarks økonomi er bomstærk og at det nationale råderum hele tiden stiger, og det er jo positivt. Men det er vel også på sin plads, at der kommer en forventningsafstemning mellem det, man siger på Christiansborg om, hvad man som borger kan forvente af borgernær velfærd, og hvad vi som kommune kan tilbyde borgerne med nuværende økonomiske rammer og hvad man som borger oplever i sin hverdag.
Det har jeg et håb om, at man som folketingspolitiker er ærlig om overfor borgerne.
Dertil oplever vi i Rebild Kommune, at vi er særlig økonomisk udfordret og i den forbindelse har jeg i samarbejde med tre andre kommuner påpeget nogle problematikker og formentlig ikke tilsigtede hensigter med udligningssystemet som rammer kommuner som f.eks. Rebild Kommune.
Måske kan du også interessere dig for det i din gang på Christiansborg som folketingsmedlem bosiddende i Rebild Kommune.
Det er trods alt Folketinget, der bestemmer, hvordan vores udligningssystem er og dermed bestemmer hvordan de økonomiske rammer for kommunerne skal være."
18/04-24
Under overskriften ´Snik Snak´ svarede Bjarne Laustsen i Midthimmerlands Folkeblad 24/04-24:
"Selv om borgmester Jesper Greth har hul i sokkerne, er det eneste han ønsker sig en ny habit!
Det er nogenlunde sådan han formulerer sig i sit alenlange svar her i avisen i sidste uge.
Det bliver jo ikke bedre af, at hele byrådet har truffet en forkert beslutning, jeg tror også, der var nogle forudsætninger om, at man kunne få andre til at betale for den tåbelige bro. Og nu vil han have staten til at betale for noget, der er totalt overflødigt.Vi har jo i forvejen en bro, endda med elevator - og en viadukt, hvor man både kan gå og cykle.
Jeg takker for belæringen om, hvad jeg som borger og skatteyder i kommunen skal beskæftige mig med, de ønsker som borgmesteren har til den kommunale udligning, har han end ikke sendt til mig.
Jeg noterer, at borgmesteren er uenig med sit eget parti, ingen socialdemokrat har ønsket lettelser i topskatten, jeg vil hellere bruge penge på velfærd.
Der er masser af huller i vejene og andre ting, der vil give mere mening at bruge penge på end en grim og overflødig bro.
Det er netop prioritering og planlægning, der skal til.Cykel-og gangsti skulle have været lavet i forbindelse med etableringen af boligområdet Høje Støvring.Og nu problemerne med Buderupholmvej og Porthusvej, det havde borgmesteren heller ingen svar på."
24/04-24
HVAD BLEV DER AF VELFÆRDEN I REBILD KOMMUNEN lyder overskriften på et læserbrev af Karl Andersen, Hobrovej, Støvring bragt 01.05.24 af Midthimmerlands Folkeblad. Karl Andersen skriver videre:
"Det er der mange, der spørger om. Det er som om, at velfærden er blevet kørt ud på et sidespor. Skidt med det, fordi det er bare syge, handicappede og ældre borgere, der bliver ladt i stikken, så det kan være lige meget.
Hvorfor skulle der nu bygges et Sundhedshus på den anden side af banen?Og bruge en masse millioner på det, når den ældre generation af borgere bor vest for banen. Og nu vil man bygge en bro over banen til et antal millioner, når der nu i forvejen er en bro over banen og hundrede meter derfra er en tunnel under banen. Det hedder sig, at det er for de bløde trafikanter.
Hvad med den "Frie bymidte"?
Byrådet kan ikke få armene ned, fordi kommunen har fået bevilget 10 millioner kroner til udviklingstiltag til byfornyelse i Jernbanegade.
Nu er der besluttet, der skal nedsættes et "Midtbyråd" i forbindelse med projektet "Frie bymidte".
Det skal bestå af repræsentanter fra byrådet, handelsstandsforeningen i Støvring, foreningslivet, skole, kirke, lokalråd, forsyningen, Borgeres hus, Frivilligcenter Rebild, boligejere, boligselskaber, lokalråd og forvaltningen - en stor redelighed.
Mon det nogensinde bliver til noget? De bliver aldrig enige om, hvordan det skal være. Der bliver da ikke et bedre handelsliv ud af det, for byen er ødelagt. Man har bygget højhuset helt ud på fortovet langs Hobrovej, hvor der i forvejen var flere butikker. Jeg tror ikke, det bliver nemt.
Lad os nu få et offentligt toilet, busskure hvor de mangler, og vand på springvandskulturen ved indgangen til Rådhuset.
Det er en skændsel, som det ser ud med ukrudt rundt omkring, men lad os nu se hvad det bliver til.
01/05-24
HALLELUJA, HVOR DET GÅR I STØVRING
af Rita Berthelsen, Jordemodervej 1, Haverslev 9610 Nørager
"Jeg fik da godt nok morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste artiklen i Nordjyske fredag d.3.maj 2024.
"Nordjysk by i vild vækst".
Det handlede - endnu engang - om vækst i Støvring.
En helt ny bydel, en ekstra skole, opkøb af en 23 hektar stor svinefarm til formålet, og oveni så undgår man lugtgener, står der gud-hjælpe-mig.
Der skal skabes rammer for et godt hverdagsliv for cirka 2500 nye borgere i fremtiden.
Halleluja, hvor det går i Støvring.
Ifølge borgmester Jesper Greth vokser og vokser Støvring. Ny struktur-plan, forberedelse af egnet placering for den 3. skole, så der et grundlag for Støvrings fortsatte udvikling.
Der er afsat 273 millioner kroner til byggeriet af den ny skole. Faciliteter til bevægelse og fritid er der også budgetteret med. Der skal åbenbart ikke mangle noget.
Stiforbindelser og sikker skolevej er der sandelig også taget højde for.
Nu er jeg nødt til at stoppe med at referere til artiklen. Ellers kaster jeg simpelthen op!
Hvad med de små samfund?
I Rebild Kommunes små samfund har der i 2023 været kæmpet en ulige kamp for at bevare vores skoler for i sidste ende at undgå affolkning af vores nærområder.
Masser af borgere og frustrerede forældre stillede op for at markere deres holdning til politikernes tiltag.
Specialskolen i Skibsted har fået dødsstødet.
Der har været afholdt borgermøder forskellige steder, politikerne har blot hældt vand ud af ørerne. I disse sparetider osv.
I Haverslev er ønsket om et fortov på cirka 150 meter på Haverslev-vej for at skabe en sikker skolevej for vores børn taget af bordet.
Det er der åbenbart ikke råd til.
Jeg synes, de tiltag, man gør for at promovere Støvring, er mangel på respekt for Rebild Kommunes skatteborgere og os, der godt kan lide at bo andre steder end i Støvring.
Det er simpelthen bare ikke i orden.
Jeg mangler ord. Nu vil jeg ikke skrive mere, for så bliver det grimt."
Ovenstående indlæg blev d.8.5.2024 bragt af NORDJYSKE under overskriften PROMOVERING AF STØVRING ER MANGEL PÅ RESPEKT.
21/5-24
NB! Lukningen af specialskolen i Skibsted - også kendt som Læringscenter Himmerland - kan kun betegnes som et groft overgreb.
Læs mere om dette problem sidst i mit essay "Forsvar for danskheden" her på denne hjemmeside.
23/5-24
Med tak til Bjarne Laustsen, Karl Andersen og Rita Berthelsen for deres velgørende indlæg,
Pietro Cini, Elmesvinget 13a, 9574 Bælum
fenigli@hotmail.com
24/5-24
Fredag 10.maj 2024 bragte NORDJYSKE følgende leder ved Esben Vest Billingsøe:
HOLD PÅ OPKASTET, RITA: DEN "VILDE VÆKST" ER GOD FOR HELE KOMMUNEN
I den her uge skrev en læser en harmdirrende læserbrev. Hun kunne næsten ikke holde ud at læse Nordjyskes artikel om, at Støvring skal udvides, og at man skal etablere en ny bydel og en ny skole - blandt andet ved at købe en svinefarm.
For hvordan kan de opkøbe jord og bygge nye skoler i Støvring, når de ikke engang gider bygge fortov til skolebørnene i Haverslev, lød kritikken.
Jeg forstår udmærket frustrationen. Mange små byer og landsbyer oplever i disse år en voldsom fraflytning, skoler og købmænd lukker og buslinjer droppes. Men det er bare ikke så enkelt.
Mange tilflyttere til Støvring kommer formentlig fra andre steder i Nordjylland, Jylland eller resten af Danmark end lige Rebild kommune, og det er entydigt godt for kommunen.
Det betyder blandt andet, at Rebild kommune får flere skattepenge i kommunekassen. Det er måske svært at se overalt i kommunen i det øjeblik, sparekniven rammer, men det er dyrt at holde gang i folkeskoler med 38 elever og busser med en enkelt passager.
Din kommune standser ikke alene urbaniseringen, og lokalpolitikerne skal bestemt heller ikke kæmpe imod ved at give de større byer i kommunen dårlige vilkår. I stedet for at kæmpe imod de større byer i kommunens succes bør indbyggere i mindre byer forene sig om at gøre deres samfund så attraktive, som de kan være, selv om de på grund af et for lille indbyggergrundlag ender uden for eksempel en folkeskole.
Siden 2010 er indbyggertallet faldet mere eller mindre i 118 af 174 landsbyer i Region Nordjylland. Så det kan virke som en svær opgave for byer at kæmpe imod udviklingen.
Men det er ikke umuligt at få de mindre samfund til at blive succeser. På deres egne vilkår. Måske bør vi stole mere på, at frivillige foreninger,fonde og fællesskaber løser opgaverne i de små samfund. I stedet for at det altid handler om, hvad kommunen ikke gør.
Som I Kongerslev, hvor en fond ejet af landsbyens borgere opkøber faldefærdige huse for at rive dem ned og dermed forskønne byen. Eller i Rebild kommune, hvor byrådet lukkede folkeskole og daginstitution i den lille by Ravnkilde og et stærkt lokalsamfund tog skeen i den anden hånd. I dag er der både vuggestue og børnehave, og efter sommerferie åbner en friskole. Der er intet, der tilsiger, at kommunen er meget bedre til at drive en skole i Ravnkilde end lokale ildsjæle.
Det er selvfølgelig for dårligt, at kommunen ikke får bygget et fortov i Haverslev, hvis det er det, der skaber en sikker skolevej. Men det betyder ikke, at det ikke giver mening at bygge en ny skole i Støvring, når byen vokser så eksplosivt, som den gør.
Det bør både læserbrevsskribenten og andre i Støvrings opland kunne se en god historie i.
RITA SVARER NORDJYSKE: Hvorfor er det kun landdistrikterne, der skal klare sig selv?
Rita Berthelsen, Jordemodervej 1, Haverslev, Nørager
Kære Esben
Jeg kan kun bifalde, at du i Nordjyskes leder har kommenteret mit læserbrev.
Det er forhåbentlig med til at sætte tingene lidt i perspektiv og dermed gøre os allesammen klogere. Men mit indlæg handler ikke om at give de større byer i kommunen dårligere vilkår på bekostning af lokalsamfundene. Det handler om at give de små byer nogle vilkår, de kan eksistere under, så vi ikke ender som spøgelsesbyer med huse, der står og forfalder.
Rebild Kommune har haft et konsulentfirma til at udarbejde en rapport, der belyser elevantallet på de forskellige skoler i kommunen. Et digert værk, som man som almindelig borger har vanskeligt ved at tyde, endsige blive klogere af.
Denne rapport står alene, og man vurderer ud fra tørre tal, hvor tomlen skal op eller skal ned. Jeg kan starte med at spørge dig: Hvad kom først - hønen eller ægget?
Vælger man at nedlægge skoler, ældrecentre, busforbindelser med mere, fordi der er faldende indbyggertal, eller skyldes de faldende indbyggertal netop, at nye, unge familier ikke er interesseret i at bosætte sig i en by, hvor der hverken er skole, busforbindelser eller købmand? Haversdal Ældrecenter blev lukket, fordi der ikke længere var tilstrækkeligt "kundegrundlag" - nej, for de ældre, der ønskede at bo på Haversdal fik at vide, at det kunne man ikke visiteres til.
Så var der pludselig ikke grundlag for at opretholde driften af ældrecentret - mærkeligt, ikke?
Ildsjæle er ikke nok
Som tidligere bestyrelsesmedlem i Landsbyrådet, mangeårig formand for Borgerforeningen i Haverslev og nuværende formand for Haverslev-Ravnkilde Lokalråd har jeg gennem masser af år fulgt udviklingen - og/eller afviklingen i vores lille by.
De små byer har masser af ildsjæle og frivillige, der gør en kæmpe forskel.
Ud over de to eksempler, du nævnte med etablering af friskole i Ravnkilde og borgeropkøb af gamle huse i Kongerslev, er der masser af gode historier rundt omkring, som ene og alene er tilvejebragt ved frivillige og engagerede borgeres indsats. I Haverslev er der ved privat initiativ og opkøb af en del af det nu nedlagte Haversdal Ældrecenter etableret et nyt lægehus med læge,sygeplejerske og jordemoder.
Efter flere års ihærdigt arbejde er Haverslev-hallen udvidet til også at omfatte et fitness-center, alene ved midler fra fondssøgning, private og offentlige donationer, samt en ukuelig arbejdsindsats af - igen - frivillige.
Det kan lyde vældig lyserødt, men sandheden er, at det kræver lyst, tålmodighed, stædighed, blod, sved og tårer, nerver af stål og en klippefast tro, at det kan lade sig gøre. Det er fuldtids-fritidsarbejde at være en del af, og jeg tager hatten af for de mennesker, der magter at stå det igennem. Det er i hvert fald ikke for småbørn!
Hvorfor er det ene og alene landdistrikterne, der selv skal få det hele til at ske og slås for at overleve? Hvorfor foregår det ikke på samme måde i de større byer?
Nej, for der kommer det "helt af sig selv", blot fordi kommunen "forventer" vækst. Og så er det jo med at have det hele klar! - ironi kan forekomme.
Det er Davids kamp mod Goliat.
Bragt i NORDJYSKE 16. maj 2024
|