LIGE NU (fortsat)

Lige nu fortsætter Rebild kommune med at træffe besynderlige dispositioner.

I et læsebrev, bragt 10/04 i Midthimmerlands Folkeblad, skriver Bjarne Laustsen MF(S)  under overskriften ´Prioritering eller planlægning?´:

"STØVRING:Det er nok de færreste,der misunder vores folkevalgte i Rebild kommune, at skulle prioritere de økonomiske midler, der er til rådighed pt.
Rebild kommune har dog det lyspunkt som en af de få i Danmark at have positiv befolkningsudvikling, især i Støvring og lidt i Skørping.
Så mens der bygges nyt i Støvring så lukkes der noget andet: der har ellers altid været et motto at "Støvrings styrke ikke skulle være en svaghed i den øvrige del af kommunen".
I mange år har der været talt om at lukke Buderupholmvej for gennemkørsel og lave en ny vej over til motorvejen, men det er blevet ved snakken, fordi Byrådet er kommet bagud. Nye parcelhuskvarterer er skudt op uden at man har lavet de nødvendige veje, gang- og cykelstier.
Det har resulteret i, at man har fået trafikfarlig vej, og så skal børnene køres i skole, selv om de havde bedre af at cykle. Nu har man så lavet en lappeløsning med et lyskryds, der skulle fra starten have været lavet en gang- og cykeltunnel under Nibevej.
Nu kan man se konsekvensen på Porthusvej, fordi Buderupholmvej er midlertidig lukket.- Var det ikke en ide, at man blot udvidede denne vej fra den gamle frugtplantage, til Hobrovej som en første etape med en rundkørsel der?
  Men i stedet vil nogen i byrådet;jeg ved ikke hvem, have opstillet en grim og total overflødig bro ved Støvring station til mindst 25 mio. kr.
Jeg har ikke mødt et eneste menneske, der har kunnet give mig en forklaring på hvorfor.
Måske borgmesteren kan løfte sløret for denne tåbelige disposition,når nu kommunen fattes penge og flere borgernære ting skal lukkes?
Forholder det sig sådan, at man har solgt en grund og lovet at lave en bro, som ingen har ønsket udover køberen med den konsekvens at kommune-kassen skal lænses for 25 mio. kr., der kan gøre mere gavn andre steder?"

Så langt Bjarne Laustsen.

17/04 bragte Midthimmerlands Folkeblad følgende replik af Rebild-borgmesteren Jesper Greth (V):

"Du skriver i dit læserbrev, at du ikke har mødt et eneste menneske, der kan give en forklaring på, hvorfor der skal opføres en bro ved stationen i Støvring. Fakta er, at et enigt byråd på byrådsmødet d.27. maj 2020 punkt 53 besluttede udbudsbetingelserne for Sundhedshus, torv og salg af hele centergrunden (også kaldt Støvring Ådale), hvor Sundhedshuset skal placeres.

I disse udbudsbetingelser indgik der en betingelse om, at Rebild Kommune skal etablere en vejoverføring og brolanding fra torvet og over Støvring Ådalvejen til Jernbanegade, og dette af hensyn til bløde trafikanter samt skabe sammenhæng mellem Jernbanegade og Støvring Ådale.

Rebild Kommune er således kontraktuelt forpligtet til at etablere forbindelsen.
Med det sagt,så kan jeg oplyse, at Støvring som den eneste by i Nordjylland er udpeget og valgt til at indgå i det projekt, der kaldes "Frie Bymidter".

Dette projekt betyder bl.a., at der fra staten er medfinansiering til udviklingstiltag, og her har vi fået bevilliget 10 millioner kroner. I dette projekt indgår der også overvejelser om forbindelsen mellem Jernbanegade og Støvring Ådale. Byrådet har stor opmærksomhed på, at der skal arbejdes med muligheden for ekstern finansiering af forbindelsen mellem Jernbanegade og Støvring Ådale.
Byrådet har besluttet at nedsætte et Midtbyråd i forbindelse med projektet Frie Bymidter, sammensat af repræsentanter fra byrådet, handelsstands-foreningen i Støvring, foreningslivet, skole, kirke, lokalråd, forsyning, Borgeres Hus, Frivilligcenter Rebild, ejendomsejere, boligselskaber og forvaltningen, således vi får en god inddragelse i, hvordan Støvring bymidte i det hele taget skal udvikle sig i de kommende år.

Hvordan bruger Rebild Kommune pengene?

Jeg ved, at Rebild Kommunes tidligere borgmester, for år tilbage, har fået belyst hvordan vi i Rebild Kommune bruger pengene fordelt på vores byer.
Og jeg har også som nuværende borgmester fået belyst hvad nettoforbruget pr. indbygger på anlæg fra 2018 til 2021 har været. Opgørelsen viste, at Støvring er på fjerdepladsen.
I  den forbindelse er det værd at bemærke, at en meget markant del af forbruget i Støvring har været på bygning og udbygning af dagtilbud og skoler.
Så påstanden om, at ´det kun er i Støvring, kommunen bruger penge´ er forkert. Set i lyset af, at Støvring er hovedbyen i Rebild Kommune hvor ca. en tredjedel af kommunens borgere er bosat, så er det naturligt, at der dels bruges kommunale penge på kommunale tilbud og at der er mange private investorer, der ønsker at investere i Støvring.
En investeringslyst jeg som borgmester glæder mig over.
Med det sagt, så har vi selvfølgelig interesse i at der sker en positiv udvikling i hele kommunen, men vi må også erkende, at det er svært at tiltrække borgere til alle byer og områder.
Men udvikling kan bestemt også være på andre parametre end antal indbyggere. Vi har igangsat det, vi kalder lokale udviklingsplaner, netop for at have fokus på udvikling i hele kommunen. Og tilblivelsen af disse lokale udviklingsplaner sker selvfølgelig med stor inddragelse af lokalråd, foreningsliv og borgere.

Vi har udfordret udligningssystemet, og de økonomiske rammer for kommunerne er meget begrænsende!
Jeg har et ydmygt ønske om, at du Bjarne Laustsen som folketingsmedlem ville bruge dit mandat og din tid i folketinget på at udfordre de økonomiske rammer for landets kommuner - også for Rebild Kommune.

Kommunerne oplever, at de økonomiske rammer for at tilbyde borgernær velfærd for nuværende er så begrænsende, at vi hele tiden må finde besparelser for at bringe balance i økonomien.
Og dette mens vi ser, at I på Christiansborg bruger kræfterne på at holde låget nede på statens pengekasse.

Vi lytter os til, at Danmarks økonomi er bomstærk og at det nationale råderum hele tiden stiger, og det er jo positivt. Men det er vel også på sin plads, at der kommer en forventningsafstemning mellem det, man siger på Christiansborg om, hvad man som borger kan forvente af borgernær velfærd, og hvad vi som kommune kan tilbyde borgerne med nuværende økonomiske rammer og hvad man som borger oplever i sin hverdag.
Det har jeg et håb om, at man som folketingspolitiker er ærlig om overfor borgerne.

Dertil oplever vi i Rebild Kommune, at vi er særlig økonomisk udfordret og i den forbindelse har jeg i samarbejde med tre andre kommuner  påpeget nogle problematikker og formentlig ikke tilsigtede hensigter med udligningssystemet som rammer kommuner som f.eks. Rebild Kommune.

Måske kan du også interessere dig for det i din gang på Christiansborg som folketingsmedlem bosiddende i Rebild Kommune.

Det er trods alt Folketinget, der bestemmer, hvordan vores udligningssystem er og dermed bestemmer hvordan de økonomiske rammer for kommunerne skal være.

18/04-24