TANKER I ANLEDNING AF ET TILSTUNDENDE EURO-KOLLAPS

Under overskriften " De eurofile kæmper forgæves" bringer dagbladet Information d.7.august 2012 et læserindlæg ved den konservative agit-prop Michael Sandfort

Det kan læses her:

www.information.dk/307529

Det interessante er ikke så meget det, Sandfort skriver, som den begejstring det vækker blandt venstreorienterede læsere. Mihail Larsen betegner  fænomenet som dødsdrift (se sammensteds under læser-kommentarerne).

Det har han så evigt ret i. Man kan spørge sig selv, om visse venstreorienterede er revolutionære i familie med dem som for nogle år siden så noget revolutionært i Asmaa Abdol Hamids nonnegevandter.

Tror man virkelig, at EUs fallit vil blive begrædt af mafiaen?våbenindustrien?storkapitalen?

Et mere interessant indspark i EU-debatten leveres af den tyske litterat Karl Heinz Bohrer i Weekendavisen d. 3.august 2012 (se Jan Bo Hansen, Det er en tom tid...og kedelig).

Karl Heinz Bohrer ser Europa-tankens krise som en følge af, at utopien om Europa rinder ud. En utopi, forklarer han, som var opstået langt tilbage i tiden før første Verdenskrig -  utopien om det nødvendige venskab mellem de to arvefjender Frankrig og Tyskland. Denne utopi havde fundet et storslået udtryk i Romain Rollands roman Jean-Christophe, og var endnu virksom under Kohl-årene.

I dag er der kun den blanke tavshed.

Hvad vil der ske? Bohrer: "Det eneste...der kan ske, er en nygrundlæggelse af Den Europæiske Union med lande fra Nord-og Vesteuropa, mens det samlede Sydeuropa trækker sig ud".

Tjah. Hvad med Østeuropa?

Interessant hvad Bohrer mener om englænderne: "(de)  vil ikke være med (i euroen), af mange forskellige grunde. Det hænger meget stærkt sammen med deres historiske identitet, deres selvbevidsthed, deres imperium. Derfor vil de ikke leve sammen med Frankrig og Spanien og lade sig kommandere omkring af fascisterne (sic)".

Dette med fascisterne kunne vist trænge til en uddybning.

8.8.2012