HVORFOR HADER DE OS?

Vil det arabiske forår bringe islamisterne  til magten? Og vil islamisterne bruge den vundne magt til yderligere at forringe kvindernes stilling?

I så fald vil det være en tragedie for Islams kvinder: deres stilling er nemlig ringe nok i forvejen, påpeger den egyptisk-fødte journalist Mona Eltahawy i et essay, som under overskriften "Why do they hate us?" er blevet bragt af det amerikanske tidsskrift Foreign Policy.

I Egypten bliver således over 90 procent af gifte kvinder  omskåret.

Mens i Yemen har rapporter om, at 12-årige piger dør i barselssengen, ikke  medført, at antallet af barnebrude er faldet. Tværtimod. "Der er faktisk flere demonstrationer til støtte for ægteskaber med børn end det modsatte, idet præsterne hævder, at modstandere af statssanktioneret pædofili er frafaldne - fordi profeten Muhammed efter deres opfattelse giftede sig med sin anden hustru, Aisha, da hun var et barn".

Et sted i sit modige, nødvendige essay omtaler Mona Eltahawy  Saudi Arabien, som det kongedømme, hvor "man åbenlyst dyrker et kvindehadende gud."

Derved rejser hun indirekte et tredje og helt afgørende spørgsmål:

Vil islamismen være i stand til at reformere islam i en demokratisk oplyst retning, der blandt andet sikrer kvindernes ligeberettiggelse?

Det må man håbe.

Der foreligger imidlertid det sandsynlige alternativ, at islamismen vil sælge sig til de saudiske pengemænd. 

Skulle det ske,vil det ikke alene være en tragedie for islams kvinder. Det vil også være ensbetydende med islams gravlæggelse.

31.5.2012

                                       *

Mona Eltahawys essay kan læses her

http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/04/23/why_do_they_hate_us

Jeg citerer fra den danske oversættelse, der er blevet bragt af Weekendavisen den 25.5.2012

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/464484